Katalánský krém s pomeranči




Katalánský krém s pomeranči – Španělská kuchyně

Jemný vanilkový krém , který se před podáním posype tenkou vrstvičkou cukru – to je dezert, kterým se rozmazlují nejen Španělé.

  • Pro 4 osoby
  • Doba přípravy – 35 minut
  • Chlazení – 4 hodiny

[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]

Suroviny

  • pomeranč(nestříkaný, bio)
  • 500ml mléka
  • sůl
  • 4 žloutky
  • vejce
  • 70g cukru
  • lžíce mouky
  • lžíce solamylu
  • 4 lžíce moučkového cukru

Postup

Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, a odřízneme tenko vrstvu kůry, kterou najemno nasekáme. Vanilkový lusk rozřízneme a obsah vyškrábeme.

Vše dáme do hrnce a doplníme mlékem špetkou cukru a zahřejeme. Do kovové mísy dáme žloutky a vejce a ušleháme je s cukrem do krému. Pak přidáme mouku a solamyl. Po částech vmícháme mléko. Krém zahříváme za stálého míchání ve vodní lázni dokud nezhoustne. Nesmí se vařit!! Krém pak dáme chladnout do studené vodní lázně a vmícháme do něj pomerančovou kůru. Krém rozdělíme do několika žáruvzdorných formiček a dáme vychladit do ledničky.

Před podáním zahřejeme gril v troubě .krém pocukrujeme a formičky vložíme na 5 minut na horké topné tělísko.Grilujeme dokud se nevytvoří kůrčička.

[hana-code-insert name=’sklik468x250′ /]