Katalánský krém s pomeranči – Španělská kuchyně
Jemný vanilkový krém , který se před podáním posype tenkou vrstvičkou cukru – to je dezert, kterým se rozmazlují nejen Španělé.
- Pro 4 osoby
- Doba přípravy – 35 minut
- Chlazení – 4 hodiny
[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]
Suroviny
- pomeranč(nestříkaný, bio)
- 500ml mléka
- sůl
- 4 žloutky
- vejce
- 70g cukru
- lžíce mouky
- lžíce solamylu
- 4 lžíce moučkového cukru
Postup
Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, a odřízneme tenko vrstvu kůry, kterou najemno nasekáme. Vanilkový lusk rozřízneme a obsah vyškrábeme.
Vše dáme do hrnce a doplníme mlékem špetkou cukru a zahřejeme. Do kovové mísy dáme žloutky a vejce a ušleháme je s cukrem do krému. Pak přidáme mouku a solamyl. Po částech vmícháme mléko. Krém zahříváme za stálého míchání ve vodní lázni dokud nezhoustne. Nesmí se vařit!! Krém pak dáme chladnout do studené vodní lázně a vmícháme do něj pomerančovou kůru. Krém rozdělíme do několika žáruvzdorných formiček a dáme vychladit do ledničky.
Před podáním zahřejeme gril v troubě .krém pocukrujeme a formičky vložíme na 5 minut na horké topné tělísko.Grilujeme dokud se nevytvoří kůrčička.
[hana-code-insert name=’sklik468x250′ /]