Platýz s bádenskou slaninovou omáčkou
Německá kuchyně
- Pro 4 osoby
- Doba přípravy– 45 minut
Suroviny – 4 filety z platýze, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl,pepř, 4 šalotky, 75g schwarzwaldské šunky nebo slaniny, 2 lžíce másla, 1 bobkový list, 250 ml suchého bílého vína, 175 ml smetany.
Postup – Rybu omyjeme, osušíme a pokapeme citrónovou šťávou.
Po obou stranách osolíme,opepříme. Šalotky oloupeme a pokrájíme na tenká kolečka. Šunku nebo slaninu pokrájíme na proužky. Kastrol vymažeme máslem, opečme na něm šalotky a vložíme porce ryby. Přidáme nudličky šunky nebo slaniny , bobkový list a víno. Vše osolíme a opepříme. Na středním ohni přivedeme zakryté k varu a pak plamen stáhneme a vaříme asi 12 minut. Rybu vyjmeme a uchováme v teple.
Omáčku v kastrole svaříme n polovinu a vyjmeme bobkový list. Přilijeme smetanu a povaříme asi 2 minuty. Omáčku dochutíme a přelijeme jí přes rybu. Podáváme s bramborami.
[hana-code-insert name=’sklik468x250′ /]