Speciality italské kuchyně




Speciality italské kuchyně

Nudle s citrónovo – smetanovou omáčkou

Pro 4 osoby

Doba přípravy-20 minut

Suroviny-400g dlouhých tenkých nudlí, sůl, pepř, citron (je dobré použít nestříkaný citrón například bio), 2 stroužky česneku, půl svazku petrželky,1 tenký pórek, 100g uzené syrové šunky,1 lžíce másla,1 lžíce oleje, 120 ml telecího vývaru, 150g smetany, čerstvě strouhaný muškátový oříšek.

[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]

Postup-Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na skus.

Citrón omyjeme horkou vodou, osušíme a tenkou vrstvu kůry odřízneme a  najemno nasekáme. Polovinu citrónu vymačkáme. Česnek oloupeme, petrželku omyjeme a oboje dohromady najemno nasekáme. Pórek omyjeme , očistíme a nakrájíme na nudličky. Šunku bez tučného okraje nakrájíme na kostičky.

Máslo a olej zahřejeme a přidáme česnek, petrželku a pórek podusíme asi 2 minuty. Přidáme šunku a citrónovou kůru a společně podusíme. Vše zalijeme vývarem a smetanou a povaříme asi 3-5 minut (do zhoustnutí) Omáčku ochutíme solí, pepřem, muškátem, a lžící citrónové šťávy. Těstoviny slijeme a promícháme s omáčkou.

Lasagne bolognese

Podobně jako jiné vydatné a vynikající těstovinové pokrmy pochází i tento z oblasti Emilia- Romagna. Masové ragú chutná dobře nejen s lasagnemi , ale také s nudlemi nebo makarony. Kdo si přeje pokrm aromatičtější, může přidat drůbeží játra.

Pro 4 osoby

Doba přípravy – 1 hodina + 40 minut vaření + 10 minut odležení.

Suroviny – 1 cibule, 1 mrkev, 1 řapík celeru, 1 lžíce olivového oleje, 300g míchaného mletého masa, půl lžičky sušeného oregána, 400g konzervovaných  loupaných rajčat,  125 ml suchého bílého vína, 125 ml masového vývaru, sůl, pepř, 50g másla, 50g mouky, 330ml mléka,čerstvě strouhaný muškátový oříšek, 250g mozzarelly, 100g strouhaného parmezánu, asi 200g plátů na lasagne( použitelných bez předvaření)

Postup Cibuli mrkev a celer oloupeme,očistíme a pokrájíme na malé kostičky. Zahřejeme olej a zeleninu na něm opečeme. Přidáme mleté maso a opékáme dokud se nezačne drobit. Poté přisypeme oregano. Rajčata z konzervy pokrájíme na drobno a přidáme spolu s vínem a vývarem k masu.

Osolíme, opepříme a bez pokličky vaříme asi 30 minut na mírném ohni. V hrnci rozpustíme máslo na bešamelovou omáčku. Přidáme mouku a za stálého míchání jí necháme zezlátnout. Přidáme mléko a omáčku šleháme metličkou na sníh. Necháme jí bez pokličky vařit na středním ohni asi 10 minut. Nezapomeňte míchat! Dochutíme solí pepřem a muškátem.

Troubu rozehřejeme asi na 180 stupňů. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Polovinu parmezánu vmícháme do bešamelové omáčky. Do velké zapékací mísy pokládáme po vrstvách nudlové pláty, mleté maso a bešamel. Na mleté maso pokládáme plátky mozzarelly. Poslední vrstvu musí tvořit bešamelová omáčka, kterou posypeme zbytkem parmezánu. Pečeme 40 minut, dokud povrch nezhnědne a nudlové pláty nejsou měkké. Před rozkrájením necháme 10 minut odpočinout.

[hana-code-insert name=’inItalie610x200′ /]

Tiramisu s několika vrstvami

Toto je tradiční italský moučník

Suroviny- 250g Mascarpone, 20ml Amaretto, 100 ml višňové šťávy, 100g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 šálek kávy, 125 g cukrářských piškotů, 2 žloutky.

Postup- Žloutky utřeme s cukrem alespoň 8 minut.

Do poloviny krému vmícháme polovinu Amaretta a celé to promícháme s Mascarpone. (Nejlepší je použít metličku) Polovinu piškotů namočíme v kávě tak aby byly vlhké, ale ne rozmáčené.(dobré je třeba je pokapat) Poklademe jimi  dno porcelánové mísy a pokapeme je višňovou šťávou. Na ně dáme polovinu krému a na něj opět vrstvu piškotů.

Ty tentokráte pokapeme zbytkem Amaretta. Vrch potřeme zbylým krémem, který urovnáme a hustě posypeme kakaem. Přes noc necháme uležet v ledničce.

Toskánský pudink

Tyto výborné pečené tvarohové minipudinky můžete servírovat teplé i chlazené.

Pro 4 osoby

Doba přípravy – 20 minut + 15 minut pečení

Suroviny- 1 lžíce másla, 75g směsy sušeného ovoce, 250g měkkého tvarohu, 3 žloutky, 50g moučkového cukru, 1 lžička skořice, jemně nastrouhaná kůra z jednoho bio pomeranče, a další na ozdobení, kysaná smetana nebo žervé při podávání.

Postup – Malé pudinkové misky nebo formičky lehce vytřeme máslem. Do mísy dejte sušené ovoce a zalijte teplou vodou a nechte 10 minut nasáknout. V míse ušlehejte žloutky s tvarohem, smíchejte s moučkovým cukrem, skořicí a pomerančovou kůrou . Vše promíchejte. Sceďte sušené ovoce a přimíchejte do směsy s tvarohem.

Lžící naplňte misky nebo formičky touto směsí. V předehřáté troubě pečte při pokojové teplotě 180 stupňů po dobu 15 minut. Po dopečení má být povrch tuhý ne hnědý. Pudinky ozdobte nastrouhanou pomerančovou kůrou. Servírujte teplé či vychlazené, dle vlastní chuti můžete ozdobit kysanou smetanou.

[hana-code-insert name=’sklik468x250′ /]