Etiketa v Itálii




Etiketa v Itálii

V italské společnosti jsou stále zakořeněny tradice. Italové jsou velmi společenský národ. Mezi jednotlivými generacemi existují jisté stupně vztahů, které je dobré respektovat. Zatímco stejně staří nebo mladší kamarádi se zdraví slovem ciao ( ahoj, používá se při příchodu i při odchodu), starší přivítejte slovem piacere (těší mně). Buon giorno (dobrý den, používejte během dopoledne, asi do oběda), nebo buona sera (dobrý večer, časově používejte klidně už od oběda, nic nezkazíte).

[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]

Při loučení nezapomeňte říci arrideverci (nashledanou, starším a váženým lidem můžete spíše říci arridevederLa, mnohem zdvořilejší a formálnější varianta). Italové bývají k zahraničním návštěvníkům obvykle přátelští. Když vstoupíte do obchodu nebo baru, je zvykem pozdravit univerzálním buon giorno nebo buona sera, a to samé platí i při odchodu (můžete říci také arrideverci).

Někdy můžete použít i neutrální salve. Pokud nemluvíte italsky, oslovte dotyčného na ulici scusi (promiňte) Na poděkování (grazie) vám Ital většinou odpoví prego (není zač).
Italům velmi záleží na oblečení a neobvyklý či odvážný oděv budí pozornost kolemjdoucích. V církevních institucích nezapomeňte na přísná pravidla zakazující odhalený trup, ramena a kolena. Nepsaným zvykem italské módy je, že oblečení by mělo působit nákladně. Pokud dva lidé mají na sobě stejný oděv, je to proto, že Italové jsou v módě konzervativní, podobně jako v mnoha dalších aspektech každodenního života.

[hana-code-insert name=’inItalie610x200′ /]

V restauraci, kde není do výsledné sumy započítáno obslužné (couvert, cca 15%), spropitné očekávají. K účtu v restauracích se obvykle přidává kolem 10 procent, ale číšníci očekávají další spropitné ve výši 50 c na osobu. V restauracích se platí také za přípravu stolu „coperto“ (bez rozdílu toho, co jste si objednali), jehož výše závisí na typu restaurace a pohybuje se v rozmezí 1 až 5 € na osobu.
Spropitné nepředpokládají v žádném z rodinných restauračních zařízení.

Řidiči taxíků by měli být odměněni spropitným podle kvality služby – obvykle 8 – 10% nebo 1 €. Účet lze jednoduše zaokrouhlit na nejbližších pět euro. Spropitné pro hotelový personál pak 50 – 100 centů, to podle standardu hotelu.
Uvaděči v kině a v divadle očekávají malé spropitné za doprovod k sedadlům (ovšem není už mnoho kin, kde ještě bývají uvaděči). Něco dejte také kostelníkovi zvláště pokud otevřou kostel nebo muzeum kvůli vám nebo mimo normální otevírací hodiny.
Nikdy nedávejte nižší spropitné než 20 centů.

[hana-code-insert name=’sklik468x250′ /]