Egypt – recepty aneb jak chutnají vzpomínky na vaši dovolenou




Čočka s rýží a nudlemi

Pro 4 osoby, Doba přípravy- 1 hodina

Suroviny-8 malých sušených chilli papriček, po 1 lžičce římského kmínu, koriandru, nového koření, 4 stroužky česneku, 1 lžíce citrónové Šťávy, 2 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 8 lžic podzemnicového oleje, 230 g drobné čočky, sůl, 230 g rýže( patna), 100g krátkých tenkých makarónů.

Popis přípravy– Chilly papričky přelijeme 75 ml horké vody a necháme 15 minut bobtnat. Rozdrtíme kmín koriandr a nové koření.Chilly papričky spolu s česnekem polovinou koření, citrónovou šťávou , octem a olivovým olejem dáme do mixéru.  Rozmixujeme na kaši a dáme stranou.

[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.V kastrolu rozehřejeme olej a za stálého míchání v něm smažíme cibuli do hněda. Pak ji vyndáme na ubrousek, aby se z ní dostal zbytečný tuk. Do hrnce s olejem nasypeme čočku a promícháme a zalijeme půl litrem vody. Osolíme a pod pokličkou dusíme asi 15 minut.

Po té přisypeme rýži, přilijeme čtvrt litru vody a dusíme ještě 10 minut. Následně přidáme druhou polovinu koření, těstoviny a dusíme ještě 10-15 minut pod pokličkou. V případě potřeby podlijeme troškou vody.Když jsou nudle hotové,přesypeme vše do mísy a ozdobíme osmaženou cibulkou. Na dochucení můžeme podávat ostrou chilly omáčku. K tomuto pokrmu se hodí plnější bílé víno.například Chenin Blac z jižní Afriky.

Hummus s česnekovými topinkami

Pro 4 osoby, Doba přípravy- 1 hodina

Suroviny– 400g cizrny,šťáva z jednoho velkého citrónu, 6 lžic tahini (pasta z sezamových semínek), 2 lžíce olivového oleje, 2 rozetřené stroužky česneku, sůl, pepř, nasekaná nať koriandru a černé olivy na ozdobení

Topinky- 1 bochník italského chleba ciabatta nebo 1 veka, 2 rozetřené stroužky česneku, 1 lžíce nasekané nati koriandru, 4 lžíce olivového oleje

Popis přípravy– K přípravě humusu nejprve uvařte den předem namočenou cizrnu a uvařte ji. Trochu tekutiny uschovejte a dejte s cizrnou do mixéru. Postupně mixujte a přidávejte citrónovou šťávu. Do kaše vmíchejte tahini a všechen olivový olej kromě jedné lžičky. Přidejte česnek, sůl a pepř a promíchejte.

Lžící přendejte hummus na servírovací mísu a uhlaďte povrch. Vršek pokapte zbylým olivovým olejem  a posypte natí z koriandru a černými olivami. Než připravíte topinky dejte mísu chladit do ledničky. Krajíčky ciebatty nebo veky dejte v jedné vrstvě do grilu. Smíchejte česnek,nať koriandru a olivový olej a touto směsí pokapejte krajíčky. Asi 2- 3 minuty opékejte a pak je obraťte druhou stranou. Po té podávejte s humusem.

[hana-code-insert name=’inEgypt610x200′ /]

Falafel

Pro 4 osoby, Doba přípravy-celkem asi 35-40 minut

Suroviny- 675g konzervované cizrny, scezené a vysušené, 1 cibule červená nasekaná,3 rozetřené stroužky česneku, 100 g celozrnného chleba, 2 menší čerstvé chilly papričky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého koriandru, půl lžičky kurkumy, 1 lžíce nasekané natě koriandru, plus na ozdobu, 1 vejce, 100g strouhanky z celozrnného chleba, rostlinný olej na smažení, pepř, sůl, rajčatový a okurkový salát a plátky citrónu jako příloha.

Popis přípravy- dejte cizrnu , cibuli, česnek, chléb, chilly, koření a koriandr do mixéru.A mixujte 30 vteřin. Podle chuti osolte a opepřete. Vyjměte směs z mixéru a vytvarujte z ní koule o velikosti vlašských oříšků. Do jedné misky dejte vejce a do druhé strouhanku. Namáčejte koule nejprve ve vajíčku a pak ve strouhance. Všechnu přebytečnou strouhanku setřeste.

V hluboké pánvi přehřejte olej na teplotu 180 stupňů. Smažte falafel po várkách po dobu 2-3 minut. Povrch koulí by měl být zlatavě hnědý a křupavý. Vyjměte z oleje děravou lžící a nechte okapat na papírovém ubrousku. Ozdobte oriandrem a podávejte spolu se salátem a plátky citrónu.

[hana-code-insert name=’sklik468x250′ /]