Na zámek do Lednice

Kdo už neslyšel o Lednicko-Valtickém areálu. Když už sem vyrazíte, určitě navštivte zámek Lednice, který je jeho součástí. Celý areál, včetně něj, už na vás čekají.

Zámek i jako památka UNESCO

Lednice má opravdu dlouhou historii. První zmínky o ní najdeme už v roce 1222. Od té doby prošla pár rekonstrukcemi. Měnily se jak její funkce, tak i styl. Zámek se z ní stal až v 16. století po odstranění vodní tvrzi a rekonstrukci. Ale pozor, ne ten zámek, který známe dnes. Mezi tím, v 17. století se z něj ještě stalo barokní sídlo. Do dnešní podoby se změnil až v 19. století, poděkování za to patří knížeti Aloisi II. z Lichtenštejnska, který ji nechal přestavit na toto letní sídlo.

Dnes už je nejen zámek samotný, ale i celý areál, součástí mezinárodního UNESCA. K vidění je tu toho tolik, že jeden den vám na návštěvu nejspíš stačit nebude. Že jste se rozmysleli na poslední chvíli a žádné volné ubytování není k mání? Vyrazte pod stan nebo s karavanem. Kempů je tu poměrně dost, komu nevyhovuje stan a nemá ani karavan, může si půjčit obytňák.

Lednice dnes

Tuto překrásnou stavbu s prvky, které jinde v Evropě nenajdeme, si můžete i prohlédnout na trasách k tomu určeným. Není ale jen 1 nebo 2, jsou rovnou 4!

  • I. prohlídková trasa – projdete si reprezentační sály.
  • II. prohlídková trasa – nahlédnete do knížecích apartmánů v prvním patře.
  • III. prohlídková trasa – dostanete se do Muzea loutek Milana Knížáka a dětských pokojů pro prince a princezny.
  • IV. prohlídková trasa – uvidíte technické unikáty 19. a 20. století a projdete si i Grottu, což je umělá barokní krápníková jeskyně i s expozicí o víně.

Můžete i ven

Všechno k vidění není jen uvnitř zámku, krása je i venku. Okolo na vás čeká francouzská zahrada a rozsáhlý krajinářský park. V něm najdeme mnoho unikátních staveb, které vás zaujmou. Jelikož je o tato místa dost velký zájem, už se tu pořádají i komentované prohlídky. Během nich vás ti nejučenější provedou parkem a představí vám v něm vše – od stromů až po celý park jako jedno velké dílo.

Ani to vám nestačí? Můžete vyrazit i na další výlety, třeba na piknik v Zámeckém parku ve Valticích, nebo na prohlídku Valtického podzemí. V každém případě si nezapomeňte do batohu přibalit funkční oblečení. Venku je v létě teplo, v podzemí naopak docela chladno.

Myslí tu na všechny

Na zámek se nemusíte bát jet s neslyšící osobou, protože i pro ně zde mají připravený speciální okruh. Jde o ten I., bude ale s průvodcem, který umí znakovou řeč. A co když jste na vozíčku? Ani vy se nemusíte bát! I. trasa je připravena tak, aby tu nebyly žádné schody ani překážky. Jediné schody, které vás čekají, jsou ty u pokladny, kde je ale i rampa.

Zdroj fotografií: https://www.zamek-lednice.com/cs