Bulharská kuchyně
Bulharská kuchyně se řadí mezi jednu z nejzdravějších kuchyní v Evropě. Stravovací návyky zde byli velmi ovlivněny tureckou a řeckou kuchyní. Pokrmy jsou lehké a zdravé díky celoročnímu dostatku ovoce, zeleniny a ryb. Masové pokrmy se připravují z libových druhů mas (kuřecí, rybí, skopové). Masa se upravují zdravěji než u nás. Bulhaři používají především rožnění a dušení.
[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]
Jídlo je často doplněno zeleninovými saláty z rajčat zelí či jiného druhu zeleniny. Z příloh volí především rýži, pečivo a fazole.
V Bulharské kuchyni nesmíme zapomenout ani na jogurt který má velmi příznivé účinky pro lidský organismus. Z mléčných výrobků je dále nezastupitelný tzv “balkánský sýr“ používaný též do salátu nebo jen tak k chlebu. Druhým tradičním sýrem v Bulharsku je tzv “kaškaval“ je trochu podobný nám známému eidamu avšak má daleko výraznější chuť.
Ke známým a Bulhary vyváženým artiklem je víno které díky slunnému počasí zde je jedinečné. Mezi známé značky patří Merlot, Cabernet Sauvignon, Muškát.
Dalším obecně rozšířeným nápojem je rakija což je silná pálenka z peckovin.
[hana-code-insert name=’inBulharsko610x200′ /]
Bulharská jídla
Šopský salát-je to směs krájených paprik rajčat a okurek a cibule posypaným vynikajícím sýrem sirene.Je možné ho nahradit balkánským sýrem.
Musaka – je typickým jídlem pro celý balkánský poloostrov. Tento pokrm se skládá z zapečených brambor masa a zeleniny.
Čorba – jsou to různé druhy nakyslých polévek připravené z masa ryb a zeleniny. Často ochucené octem či kysaným mlékem.
Tarator – osvěžující polévka z okurek a jogurtu.
Sarmi – vinné nebo zelné listy plněné kořeněným mletým masem a rýží.
[hana-code-insert name=’sklik468x250′ /]