Řecká kuchyně




Řecká kuchyně

Řecká kuchyně má téměř čtyři tisíce let starou historii. Byla ovlivňována kuchyní arabskou, evropskou a asijskou.
Řecká kuchyně je založena na čerstvých ingrediencích, především čerstvé zelenině, aromatických bylinkách a olivovém oleji.
Ze zeleniny se zde nejvíce pěstují rajčata, mrkev,cibule česnek. Z ovoce na řeckém stole najdete broskve, hroznové víno, melouny, třešně, …

Samozřejmě tu nechybí ani maso a výrobky z něho. Nejvíce se zde vaří ze jehněčího a vepřového libového masa, pozadu nezůstává ani příprava mořských plodů a ryb. Jako přílohu používají Řekové například pita chléb, brambory.
K dalším obvyklým surovinám které si našly v řecké kuchyni své místo jsou luštěniny,cizrna a různé druhy ořechů či mandlí.

[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]

Řecko je známé i svými slavnými nápoji.
Málokdo nezná typickou pálenku z hroznů – Rakia , či anýzovou kořalku – Ouza.
Často se zde podávají řecká vína, nebo také metaxa – což je v podstatě brandy dochucená archivními víny, bylinkami, růžovými plátky květin.
Dále v Řecku podávají kávu a vodu. Instantní kávě zde říkají nes.Osvěžující je chlazená verze tzv. Frapé nebo také zvaná káva s ledem.

Ani v řecké kuchyni nezapomněli na sladkosti a moučníky. Pochutnat si můžete například na baklavě což je velmi sladký moučník z listového těsta plněný medem, sirupem a ořechy nebo kadáfi- což je sladký závitek s ořechy a sirupem nebo sekanými mandlemi. K dalším moučníkům patří Galaktoboureko připravené z listového těsta a vanilkového krému.

Řecká kuchyně se ve světě proslavila především spousty recepty které zobecněly a patří do našeho běžného života.
Je to například:

Řecká salát – je to zeleninový salát z čerstvé zeleniny (rajče, okurka, cibule salát..) , feta sýru (ovčí) ,oliv , se zálivkou z olivového oleje.

Gyros – gyros je vlastně jméno koření a toto jídlo si své jméno vybralo právě podlé své typické ingredience. Gyros se připravuje z kořeněného masa opékaném na rožni, většinou z vepřového výjimečně ze skopového masa.
Takto upravené maso se podává buď s hranolkami nebo s pita chlebem. Důležitou součástí tohoto pokrmu je omáčka tzatziki ( caciky) které se skládá z jogurtu, okurek, česneku a koření( třeba kopru)

Dovolená Řecko

Musaka – je to typické řecké jídlo. Je to lilkový nákyp s mletým masem a bešamelovou omáčkou a někdy i s bramborami.
Suvláky – řecký špíz: na jehle nebo špejli grilované vepřové, jehněčí nebo kuřecí maso.
Keftédes – jsou báječně kořeněné karbanátky z mletého masa.
Pastício – jsou to zapečené těstoviny s mletým masem, vše zalité bešamelovou omáčkou.
Avgolemono – je polévka jejímž základem je silný vývar a jenž je dochucená rozšlehanými vajíčky , citrónem a zahuštěná rýží.
Každopádně i v řecké kuchyni se můžete těšit na luxusní delikatesy které stojí za to ochutnat.

[hana-code-insert name=’inRecko610x200′ /]

[hana-code-insert name=’sklik468x250′ /]